Merkur u Strelcu

Astrološki tekstovi

9-kuca

Inteligentan Merkur, onaj koji uči čitavog života. Jupiter mu je vladar, što bi odmah podveli pod preterivanje. Vatreni je, promenjiv znak, menja interesovanja. Muški znak, čije je deveto, priodno polje.

Ode sa pričom preko brda i dolina, dok dođe do suštine. Apsolutno ništa ne ume da kaže prostom rečenicom. Nije to nezanimljivo, ali dok dođe do suštine, mnogi gube fokus. Odličan je predavač, ima taj profesorski sindrom, ali ima i filozofski. I onda vozi, vozi, vozi i vozi, o recimo običnoj jabuci. Postoji više vrsta, pa ih sve nabroji, pa kakvog su ukusa. A onda krene da priča kakvih ima u Japanu, pa na Tajlandu, a da je voće u stvari dobro za sangriju, posebno kad se u nju doda lubenica. I ti sediš i slušaš i gledaš, i zabole te za vrste jabuka, za sangriju, idi brate i kupi one na koje prve naiđeš. Nema šanse. Ali su živa enciklopedija, svašta znaju, od istorije, psihologije pa do religije. Međutim, dok ubodu suštinu, oko običnih stvari, ‘ladno možeš da posediš. Odlični su predavači, umeju stručno da objasne oblast o kojoj se radi, ali i da doda dosta primera. Od njih se svašta može naučiti.

Ume savršeno da se šali, unosi optimizam svuda, iskreni su, spontani, moralni i pošteni, ali preopširni u svakom običnom razgovoru. To kod njih ne postoji. Jednostavno moraju da zabibere već ljuto jelo, zaslade slatko. Uvek ima još nešto da se doda i još nešto o čemu se treba razmišljati, i razgovarati.

Avanturisti su, vole da putuju svuda, da istražuju sve što im padne na pamet. Uvek vuku gomilu knjiga sa sobom. Čitanje im je duševna hrana.

Kasne svuda i uvek, jer su rasejani. Imaju sto stvari u glavi, i gube pojam o vremenu.

Ko uspe da sa Merkurom u Strelcu vodi kratak i sažet razgovor, skidam mu kapu, i duboko mu se klanjam!