Prognoza vremena za period 24.07. – 30.07.2015.

Astrološki tekstovi

Za nama ostaje još jedna vrela i teška nedelja. Prvu polovinu perioda je obeležilo vrlo sparno vreme, a taj višak vlage u vazduhu je u brdsko-planinskim predelima Crne Gore, Bosne,  jugozapadne i zapadne Srbije pogodovao lokalnoj pojavi pljuskova sa grmljavinom. Malo jači oblaci su uspeli da se odmetnu ka nižim predelima, gde je zabeležena i pojava grada.

Nešto slično je zabeleženo u istočnim i jugoistočnim predelima Srbije uz olujni vetar (Svrljig). Kao što je karta lunarne faze i nagoveštavala, pad temperature je bio minimalan, a padavine su u većini krajeva izostale.

Dani koji su pred nama biće jednako teški. Već početkom perioda bi trebalo da dođe do priliva vlažnijeg vazduha sa severa, ali bi temperatura ostala u granicama vrlo visokih vrednosti, pa bi ponovo bilo sparno vreme. U brdsko-planinskim predelima će biti uslova za popodnevne pljuskove sa grmljavinom, a vrlo, vrlo retko bi neki oblačić mogao da zaluta u niže predele i lokalno da koji pljuščić. Maksimalne temperature bi se kretale između 33°C i 38°C, uz povremeno umeren vetar.

U drugom delu perioda nešto intenzivniji priliv svežeg vazduha, pa bi bilo uslova za popodnevne pljuskove sa grmljavinom i u nižim predelima. Ne treba isključiti mogućnost da ponegde bude grada i olujnog vetra. Padavine će biti lokalnog tipa i ne obilne, tako da će se u mnogim krajevima suša nastaviti. Najviše šansi za kišu će biti u severozapadnim, zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima. Maksimalne temperature bi se kretale uglavnom između 30°C i 35°C, uz pojačane vetrove severnih pravaca.  Poslednjeg dana perioda, ponovo porast temperature za koji stepen.

U okruženju slično vreme – vrlo vruće i sparno, sa maksimalnim temperaturama između 35°C i 40°C. Uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom, u prvom delu perioda će biti u brdsko-planinskim predelima, a u drugom delu perioda i u nižim predelima, pri čemu bi se temperature spustile za 7-8°C. Količina padavina će biti mala. Najviše padavina bi trebalo biti u Sloveniji, zapadnoj i centralnoj Hrvatskoj. Slično i u zapadnoj i centralnoj Bosni, gde bi moglo doći do  razvoja nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. Na kraju perioda ponovo toplije.

Na severu i severozapadu Evrope će se nastaviti vlažno i vetrovito vreme, sa temperaturama koje su ispod proseka za ovo doba godine. Obilnijih padavina naročito može biti u prvom delu perioda.
U zapadnoj, centralnoj i jugoistočnoj Evropi promenljivo sa pojavom pljuskova i grmljavina, naročito u drugom delu perioda. U delovima Francuske, Nemačke, Austrije, Češke i Mađarske, biće uslova za razvoj jakih nepogoda sa gradom i vrlo snažnim vetrovima.

Analiza

U karti vidimo da su u usponu vatreni Lav i stepeni Venerinog termina. Relativno blizu Ascendenta se nalaze Sunce i Merkur, oboje u Lavu i oboje vrlo topli, pa će u najvećoj meri obeležiti vreme narednih dana.

prva cetvrt
Prva četvrt, 24. jul 2015. 06:04h, Beograd

Venera je promenila znak i ušla u hladnu i suvu Devicu, ali, pošto ne vidi Ascendent iz ove pozicije, njena uloga u kreiranju vremenskih prilika biće zanemarljiva.

Ono što je zaista značajno u vezi ove karte, jeste pozicija Meseca odnosno njegova prva aplikacija. On sa ugla karte otpočinje fazu u kojoj toplota nastavlja da mu raste, a vlažnost da opada, a smešten je u hladnom i vlažnom, jesenjem znaku Škorpiona, odakle preko aspekta kvadrata hita da se spoji sa Merkurom. Henri Koli bi na to rekao:

Ako je Merkur u konjunkciji, kvadratu ili opoziciji sa Mesecom onda se produkuju oblaci, kiša i vetar, uz promenljivo vreme u svakoj sezoni.

Ovo je do sada mnogo puta potvrđeno. Tako da, mogli bi očekivati da bi u naše krajeve počeo da prodire nešto vlažniji i svežiji vazduh sa severa koji bi uzrokovao dve stvari: malo bi snizio temperaturu i ponovo bi napravio sparinu. No, kako su Merkur i Mesec u znacima različitih priroda i oboje su topli, ne treba računati na neki dramatičan pad temperature, niti na neku značajnu količinu padavina. A, na žalost, ne treba očekivati ni dugo trajanje ovog prodora svežijeg vazduha jer su brze planete u igri.

Nakon što se odvoji od Merkura, Mesec se do kraja znaka spaja sa još dve planete – Marsom, trigonom uz uzajamnu recepciju, i Saturnom, sa kojim će se telesno spojiti. U skladu sa ovim pokazateljima, najsvežije bi trebalo da bude krajem perioda, nakon čega bi ponovo usledile velike vrućine, koje nas očekuju i početkom avgusta meseca.

Bojan Šojić